dilluns, 9 de juny de 2014

El feliç retorn de totes i tots... i el Concert de Godella.


Benvolgudes amigues i amics, brigadistes expedicionaris de l'Operació Stanbrook, el passat divendres, tal com teníem previst va tindre lloc al Teatre Capitolio de Godella el concert amb el que tanquem de moment la primera fase de l'Operació Stanbrook que, endemés ens aprofità per acomiadar a Rómulo Castro que avui ja està de camí cap el seu Panamà,—l'he deixat a l'aeroport de València a les 5 de la matinada— ben content i ben orgullós d'haver participat en aquest homenatge a la Memòria Republicana amb motiu del 75 aniversari del final de la Guerra d'Espanya. Ara queda l'ingent treball de recopilació, classificació i estudi de totes les imatges, comunicacions, seguiment de noves fonts d'investigació, configurar i editar la memòria del viatge, el documental del mateix... cosa que poc a poc anirem fent i així mateix comunicant-vos-ho.

Ara cal dir que tenim notícies del retorn a casa sans i estalvis, de tots els expedicionaris,  els que vam tornar amb vaixell, avió i fins i tot les companyes i companys que es van quedar uns dies més a Algèria.  Per eixa part l'Operació Stanbrook ha estat closa sense més incidències. Gràcies a totes i a tots per la vostra emotiva participació.

A la web de l'Ajuntament de Godella http://www.godella.es/ a qui verament agraïm la seua col·laboració, hi ha publicada una ressenya del concert molt ben sintetitzada a la que sols hi afegiria l'extraordinari i emotiu resultat del mateix que vam viure els presents. La música en viu té una altra dimensió, que sols es pot gaudir al directe i per això mateix és única i irrepetible. Cada concert té la seua vida pròpia i aquest reflexà una sensibilitat fora de mida per moltes raons. Gràcies, gràcies per tot.

(Rafa Arnal, Comissió Stanbrook)

Final del Concert "Operació Stanbrook" a Godella


Emotiu homenatge als republicans exiliats al nord d'Àfrica


«Molt poc s'ha escrit sobre els exiliats a Algèria però des que heu engegat l'Operació Stanbrook heu recuperat la memòria de milers de persones que, d'una altra manera, hagueren caigut en l'oblit», amb aquestes paraules va agrair l'alcalde de Godella, Josep Manel San Fèlix, la tasca desenvolupada pels organitzadors d'aquest projecte que va reviure el viatge del vaixell de càrrega anglès que el 29 de març de 1939 va evacuar, en condicions dramàtiques, els últims republicans espanyols que van aconseguir exiliar-se al port d'Orà. I amb un «salut i república», va donar pas a la presentació en primícia, de l'audiovisual electroacústic El vapor diluït, de Leopoldo Amic i la interpretació dels Dansaires de Dénia. 

Rafel Arnal, amb músics del grup Krama, va oferir el seu estil melismàtic d'arrels valencianes amb influències àrabs i inevitables referències gregues en la primera part de l'espectacle. El cantautor valencià va interpretar temes d'alguns dels seus discos en solitari com Túria, de Pam a Pam, i uns altres de la formació grega encapçalada per Spyros Kaniaris.
A continuació, va pujar a l'escenari Rómulo Castro, «mig panameny, mig mexicà, mig cubà i mig valencià», nét d'un valencià i d'una castellonenca republicans exiliats. Castro va actuar per primera vegada a València després d'haver sigut un membre actiu en l'«expedició a la memòria», tal com ell mateix va qualificar l'Operació Stanbrook. Ho va fer amb les seues composicions més personals i emotives com El tío José i La rosa de los vientos, popularitzada per Rubén Blades, entre altres. En la recta final, Rafel Arnal va tornar a pujar a l'escena per a compartir taules amb el mestre panameny i, finalment, la festa es va coronar amb la incorporació de Pep Gimeno Botifarra amb qui Rómulo Castro es va atrevir a compartir una versió de l'U d’Aielo.

Enllaç al vídeo

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada